Είναι κατάλληλος σκύλος για εμένα ο Βελγικός ποιμενικός Malinois

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για τον Βελγικό Ποιμενικό Malinois λόγω της αγάπης που τρέφω γι αυτήν τη φυλή, μετά από χρόνια εκτροφής και εκπαίδευσης αλλά και ορμώμενος από τις καλές και τις κακές εμπειρίες,τα λάθη, τη γνώση πάνω στις γραμμές αναπαραγωγής και γνωρίζοντας το προφίλ των επίδοξων ιδιοκτητών. Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τα κύρια χαρακτηριστικά όσον αφορά το χαρακτήρα της φυλής και σε ποιους κυναγωγούς απευθύνεται, αλλά δεν θα ασχοληθώ με τα μορφολογικά πρότυπα

Ξεκινώντας λοιπόν την αναφορά των βασικών χαρακτηριστικών πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για ζώο θηλαστικό όπου από άτομο σε άτομο υπάρχουν διαφορές οι οποίες εξαρτώνται πολύ και από τις γραμμές αναπαραγωγής.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι Η ΥΨΗΛΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Κάποια άτομα μπορεί να είναι υπερενεργητικά και κάποια άλλα όχι τόσο. Μπαλάκια και λοιπά αντίστοιχα παιχνίδια κυνηγήματος και δαγκώματος είναι απαραίτητα για την εκτόνωση της ενέργειας αλλα και ενός άλλου πολύ βασικού χαρακτηριστικού. Τα περισσότερα Malinois έχουν την ΤΑΣΗ ΝΑ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ, όχι με την έννοια της επιθετικότητας αλλά ως μέσο εκτόνωσης. Αλλα έχουν δυνατό ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ οπότε εκτονώνονται καλύτερα με το κυνήγημα- επαναφορά ενός παιχνιδιού, άλλα πιό έντονη ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ όπου εκτονώνονται καλύτερα με το να δαγκώνουν και να διεκδικούν ένα παιχνίδι με το οποίο παίζουμε μαζί τους, και άλλα έχουν και τα δύο χαρακτηριστικά.

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι αγοράζουν παιχνίδια για τους σκύλους τους, θεωρώντας ότι έχουν κάνει το καθήκον τους, τα οποία αφήνουν στο πάτωμα για να παίξει ο σκύλος μόνος του. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη να παίζουν ένα παιχνίδι που συμμετέχει και ο άνθρωπος. με απλά λόγια πόσο όμορφο είναι να παίζει κανείς ποδόσφαιρο ή μπάσκετ μόνος του? Και πόσες φορές θα το κάνει μέχρι να βαρεθεί? Ολα τα Malinois χρειάζονται χρόνο από τη ζωή μας διότι εκτός από την ενεργητικότητα που διαθέτουν είναι και πολύ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΑ. Αυτό ισχύει για ολα τα άτομα της φυλής.,Εχουν ανάγκη να κάνουν δραστηριότητες μαζί με τον άνθρωπο πολύ παραπάνω από τις περισσότερες φυλές σκύλων.

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα αναλύσουμε. Στην πραγματικότητα δεν είναι όλα τα Malinois επιθετικά, απλά το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή ενεργητικότητα δημιουργεί ένα μίγμα που άλλους τους εντυπωσιάζει και άλλους τους φοβίζει. Ειναι γεγονός ότι τα άτομα με τον παραπάνω χαρακτήρα είναι μόνον για έμπειρους ιδιοκτήτες.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που έχουν κάποια Malinois είναι ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΝΕΥΡΑ Βασική πρόληψη γι αυτό είναι η καλή κοινωνικοποίηση ,που είναι βασική ανάγκη για όλα τα άτομα της φυλής. Χρειάζονται κοινωνικοποίηση με ανθρώπους, άλλα ζώα,θορύβους, επαφή με διάφορες συνθήκες του περιβάλλοντος εντός και εκτός πόλης, όπως σκάλες, κλείστους χώρους γεμάτους με κόσμο, σε συνθήκες δυνατού ανέμου κ.λ.π.Πολύ βασική περίοδος της κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ οκτώ και δώδεκα εβδομάδων. Φυσικά πρέπει να προσέχουμε διότι στην συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εμβολίων

Εχουμε λοιπόν τον σκύλο φύλακα,το μέλος της οικογένειας, τον διασώστη, τον σκύλο έρευνας, τον φίλο των παιδιών, τον ακούραστο Κ9, τον αθλητή.

Κλείνοντας λοιπόν απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αποκτήσετε Malinois είτε γιατί είναι της μόδας, είτε γιατί το είδατε στο internet, ή σε μια ταινία κι εντυπωσιαστήκατε. Ειτε γιατί κάνατε την δική σας έρευνα κι αποφασίσατε ότι είναι το ιδανικό σκυλί για εσάς ,πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα είναι λάθος, γιατί κάνατε μια έρευνα και πήρατε μια απόφαση σε ένα θέμα που δεν κατέχετε. Ειτε γιατί σας το είπε ο παντογνώστης όσον αφορά τους σκύλους γείτονας. Εσείς λοιπόν πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επίσημο εκτροφέα,ο οποίος θα σας δώσει σκύλο αν και εφόσον έχετε τις δυνατότητες και πληρείτε τις προυποθέσεις να αποκτήσετε ένα. Επίσης θα διαλέξει για εσάς το σωστό κουτάβι ανάλογα με τις συνθήκες ζωής και τον χαρακτήρα σας.Και να θυμάστε ο καινούργιος σας σκύλος πρέπει να έχει μια καλή κι ευτυχισμένη ζωή μαζί σας,και αντίστοιχα κι εσείς μαζί του.

Γιάννης Μακρής


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square